/

гладка коса

Начини за изправяне

blonde hair

Блясък в косите - работещи трикове!

Blonde Ponytail

Защо не се харесвам с конска опашка?

КОСА 24 Март 2021

Масаж на скалпа за по-плътна и дълга коса

At the Hairdresser

Ако някога сте си правили масаж на скалпа, несъмнено си спомняте колко релаксиращо е било. Освен облекчаване на стреса и напрежението, има и шушукания около масажите на скалпа, които твърдят, че могат да стимулират растежа на косата. Дали това е само мит или има истина в тази допълнителна полза от масажа на скалпа? 

 

Какво представлява масажа на скалпа?

Масажът на скалпа е подобен на масаж, който бихте направили на врата, гърба или тялото си. Масажът на скалпа се прави малко по-нежно. Типичният масаж на скалпа се прави с върха на пръстите. Може да се използват и различни типове масажиращи устройства за скалп.

 

Масаж на скалпа за по-бърз растеж

 

Според малко проучване от 2016 г. Trusted Source, редовните масажи на скалпа водят до по-плътна коса. Това проучване включва девет мъже, които масажират скалпа си за 4 минути всеки ден в продължение на 24 седмици. В края на проучването е установено, че мъжете имат по-гъста коса, отколкото в началото.

Допълнително изследване от 2019 г. подкрепя тази теория. Това проучване. се основава на отговори на анкета от 340 участници. Те следват конкретни инструкции, като са масажирали скалпа си два пъти дневно. Според самоотчетените констатации, приблизително 69% от участниците съобщават, че тяхната алопеция се е подобрила.

Всеки косъм започва живота си във фоликул, разположен точно под кожата на скалпа. Според изследванията масажът на скалпа увеличава дебелината на косъма, чрез разтягане на клетките на космените фоликули. Смята се, че масажът на скалпа води до разширяване на кръвоносните съдове под кожата, като по този начин насърчава растежа на косата. Въпреки, че изследванията са ограничени, това, което е известно досега, показва някои обещания по отношение на растежа.

Как да масажираме скалпа си?

 

Има няколко начина да направите масаж на скалпа, за стимулация на растежа на косата. Ето четири варианта.

 

1. Традиционен сух масаж на скалпа -  Масажирайте с възглавничките си, като използвате и двете ръце. Прилагайте лек до среден натиск върху скалпа, чрез ситни, кръгови движения. Работете по целия скалпа, като се стараете да покриете всички зони. Масажирайте два пъти на ден за по 5 минути. 

 

 

2. Масажирайте, докато миете косата - Ако сте притиснати от времето, можете да използвате традиционния метод за масаж на скалпа, описан по-горе, докато миете косата си. Масажирайте с шампоан или с маска за коса в продължение на 5 минути.

3. Четки и масажни инструменти - Както при масажите на тяло и тук съществуват масажиращи уреди за скалп. Инструментите за масажиране на скалп основно се предлагат под формата на четки. Любимата ми четка ---> йонизираща четка за коса Omnia с масажна функция.

4. Масаж на скалпа с етерични масла - Можете да включите етерични масла в масажа. Проучвания  показват, че лавандуловото и ментовото масло стимулират растежа на косата. Смесете 1 до 2 капки масло от лавандула или мента с 1 супена лъжица базово масло, като жожоба или разтопено кокосово масло. Нанесете директно върху скалпа, като масажирате с пръсти или с масажор. Преди да приложите, каквото и да е етерично масло върху скалпа, не забравяйте да направите тест върху малка част от кожата си, за да сте сигурни, че не сте алергични. Моят фаворит за подхранване е масло за коса с арганово масло, горски теменужки и лавандула ухае неповторимо.

За да има ефект масажа трябва да се прави редовно. Нека се превърне в ритуал за здравето на нашата коса.

За финал

Въпреки, че изследванията са ограничени, научните доказателства към днешна дата показват, че масажите на скалпа не могат да излекуват косопада, обаче биха повлияли благоприятно върху растежа на косата. Можете да си направите масаж с върха на пръстите или да използвате масажор за скалп. 

За още съвети, кулинарни рецепти и идеи за добре прекарано време, посетете страницата ми във Facebook или профилът в Instagram :)

THE BODYSHOP

Ексфолиращ шампоан за коса

ексфолиант за скалп-зелен чай коса-lubkailievakk.com

THE BODYSHOP

Шампоан Fuji Green Tea

lubkailievakk-шампоан със зелен чай

THE BODYSHOP

Балсам за коса Fuji Green Tea

lubkailievakk.com-балсам за коса зелен чай-зелен чай коса