ябълки ползи-ябълки отслабване-ябълки диабет-lubkailievakk.com

Ябълка за здраве, тънка талия, бистър ум 

бял равнец мигрена-бял равнец менструална мигрена-lubkailievakk.com

Белия равнец е моя спасител

люляково масло-люляково олио-олио от люляк-масло от люляк-lubkailievakk.com

Люляково масло-ползи и рецепта

.

Лавандула за спокоен сън

 Обичаме да наричаме лавандулата супер билка

8 Март 2021

лавандула-за-спокоен-сън-lubkailievakk
cd2cdc303a59c728a7cd3d9440814ffc.jpg

ПОПУЛЯРНИ

Когато чуем думата „лавандула“, веднага в съзнанието ни изплува по-светъл лилав нюанс. Но в тази билка има нещо повече от нейния цвят.

 

Какво точно представлява лавандулата?

 

Лавандулата е цъфтящо растение от семейството на ментата, което лесно се разпознава по сладкия си цветен аромат. Смята се, че е роден в Средиземно море, Близкия изток и Индия, с история от 2500 години.

В древни времена лавандулата се е използвала, като свещена билка. Освен това, често е била използвана за освежаване и придаване на лек аромат на различни лични предмети, като дрехи и коса.

Днес лавандулата е нещо повече от ароматно растение. Както се оказва, тази билка се използва често с лечебни и терапевтични цели. 

Лавандуловото масло се използва за всичко - от косопад до облекчаването на някои болежки.

Обичаме да го наричаме супер билка, нещо като суперхрана, но мирише по-добре.

Проблеми със съня - лавандулата е насреща

Безсънието е сериозен проблем, каращ ви да се мятате през цялата нощ.

 

Изключването на кофеина и наблягането на повече спорт биха помогнали за по-спокоен сън.

 

Но понякога дори и тези усилия и други средства не помагат.

В резултат на безсънието през деня сте безсилни да се справите с вашите задължения и всяко едно на пръв поглед лесно нещо, се оказва непосилно.

Лавандула за спокоен сън - лавандулата се предлага като отлично природно средство за лечение на безсъние и подобряване на качеството на съня.

 

Единични проучвания, изследващи ефективността, на миризмата на лавандула, върху качеството на съня, показват, че лавандулата подобрява средните резултати от качеството на съня при петнадесет здрави ученици , при шестдесет и четири пациенти с исхемична болест на сърцето и при тридесет и четири жени на средна възраст с безсъние.

 

Десет индивида с безсъние, потвърдени с оценка 5 или повече от индекса за качество на съня в Питсбърг (PSQI), били третирани с мирис на лавандула. Лавандулата подобрила резултата PSQI с -2,5 точки.

 

По-забележими подобрения са наблюдавани при жените и по-младите участници. По-лекото безсъние също се подобрява повече от тежкото. 

Как да използваме лавандуловото масло?

 

Няма препоръчителна дневна доза за етеричното масло от лавандула. Според принципите на ароматерапията, вдишването на аромата на етерично масло от лавандула или прилагането на етерично масло от лавандула върху кожата, предава съобщения на лимбичната система - мозъчна област, за която е известно, че влияе на нервната система и помага за регулиране на емоциите.

 

Един популярен подход включва комбиниране на лавандулово масло с базово масло (като жожоба или сладък бадем). След като се смесят, могат да се масажират или да се добавят към ваната. Можете също така да поръсите няколко капки етерично масло от лавандула върху кърпа или тъкан и да вдишате аромата му или да добавите маслото към ароматерапевтичен дифузор или изпарител.

 

Все по-често забелязвам производители на матраци и възглавници, които добавят лавандула в състава им. Направени са многобройни проучвания, показващи благоприятното влияние на лавандулата върху съня. Етеричното масло от лавандула е едно от най-изследваните, по отношение на неговия успокояващ ефект.

Всички проучвания показват, че аромата на лавандула намалява стреса, успокоява, помага при депресии и ще спите като бебе, ако сложите няколко капки лавандулово масло върху възглавницата си за спокоен сън.

 При проблеми със здравето се обърнете задължително към лекар!!!

За още съвети, кулинарни рецепти и идеи за добре прекарано време, посетете страницата ми във Facebook или профилът в Instagram :)

DREBISIMO

Чадърче-покривало за храна

чадърче за покриване на храна-чадърче за предпазване на храна-lubkailievakk.com

DREBISIMO

1л. преса за чай

1-l-presa-za-chaj-i-kafe-tescoma-ot-seri

DREBISIMO

Ролер за разточване на тесто

ролер за разточване на тесто-lubkailievakk.com