МОДА / 11 ЮЛИ 2021

УСТОЙЧИВА МОДА В ГАРДЕРОБА НИ

Fashion Portrait

Устойчивата мода е термин, който се използва все по-често. Всички ние все повече осъзнаваме сериозното въздействие от изработката на нашите дрехи върху околната среда. Модната индустрия е с по-висок въглероден отпечатък от този на самолетния и морския транспорт, взети заедно. Освен това е вторият по големина потребител на вода в световен мащаб и непрекъснато замърсява океаните с микропластмаса.

Какво е устойчива мода?

 

Накратко, това е общ термин за дрехи, които са създадени и консумирани по начин, който може да бъде буквално, устойчив, като същевременно се защитава както околната среда, така и тези, които произвеждат дрехи. Твърде малко марки произвеждат дрехи, опитвайки се да намалят емисиите на CO и дори те ще признаят, че винаги има място за подобрение.

Това означава, че простото пазаруване на артикули с етикет „устойчиво“ не е достатъчно. Трябва напълно да преосмислим своите навици за закупуване и начина, по който консумираме дрехите. Aко искате да се уверите, че гардеробът ви е възможно най-устойчив, ето всичко, което трябва да знаете, за да внедрите устойчива мода в гардероба си.

Купувайте по-малко, но качествено

 

Може да е клише, но мантрата „купувайте по-малко, но качествено“ е от ключово значение,  знаеjki, че всяка година в световен мащаб се произвеждат 100 милиарда дрехи. Преди да направите покупка, задайте си три важни въпроса: „Какво купувате и защо? От какво имате нужда? Ще го носите ли поне 30 пъти? 

Инвестирайте в устойчиви модни марки

 

Купувайки дрехи с етикет устойчива мода подкрепяте дизайнери, популяризиращи устойчиви практики, като Collina Strada, Chopova Lowena и Bode, всички те използват рециклиран текстил в своите дизайни. Устойчиво облекло произвеждат  Girlfriend Collective и Indigo Luna, бански костюми Stay Wild Swim и Natasha Tonic или деним Outland Denim и Re / Done.

Пазарувайте дрехи втора ръка 

 

Помислете за закупуване на дрехи, които искате да добавите към гардероба си. Освен че ще удължите живота на тези дрехи и ще намалите въздействието на вашия гардероб върху околната среда, също така е много вероятно да намерите уникални дрешки, които никой друг няма да притежава. Можете да си купите дрехите от магазин или от  хора в социалните мрежи. Риана и Бела Хадид продават дрехите си редовно. 

Вземете си дрехи под наем

 

Вместо да купувате нова рокля за сватбата това лято, изберете си нещо под наем. Според едно проучване удивителните 50 милиона дрехи се купуват и носят само веднъж за едно лято във Великобритания - лош навик, от който трябва бързо да се откажем, като се има предвид, че един "текстилен" камион се изгаря и депонира всяка секунда.

Информирайте се за материите на дрехите, които носите

 

Разбирането на въздействието на материалите е от решаващо значение, когато става въпрос за по-устойчиви покупки. Добро правило е да се избягва необработената синтетика, като полиестер - който представлява 55 процента от облеклото в световен мащаб - тъй като те се получават от изкопаеми горива и отнема години, за да се разпаднат. Не всички естествени материали са направени еднакво: органичният памук например използва значително по-малко вода от конвенционалния памук и не използва вредни пестициди.

Потърсете сертификати от Глобалния стандарт за органичен текстил (за памук и вълна), Работна група за кожа (за кожа) и Съвет за управление на горите (за вискоза), за да сте сигурни, че материалите, използвани за направата на вашите дрехи, имат по-слабо въздействие върху нашата планета.

Попитайте кой е изработил дрехите ви

 

От съществено значение е хората, които правят нашите дрехи, да получават справедлива заплата и да имат безопасни условия на труд. Търсете марки, които открито разкриват информация за своите фабрики и политиките си относно заплатите и условията на труд.

Потърсете марки ангажирани с научни цели

 

За да разберете дали марките сериозно искат да намалят въздействието си върху околната среда, добро начало е да проверите дали са се ангажирали с научни цели. Марките, които са присъединени към Инициативата за научни цели, например - която включва собствениците на Gucci Kering и Burberry - трябва да имат намерения за намаляване на емисиите на CO2, които са в съответствие с Парижкото споразумение.

Подкрепете марки, които имат положително въздействие

 

Екологично настроените марки като Mara Hoffman и Sheep Inc започват да обмислят как модата може да има положително въздействие върху околната среда, а не просто да намали негативното си въздействие. Регенеративното земеделие - земеделска практика, имаща за цел възстановяване здравето на почвата и биологичното разнообразие.

Внимавайте за вредни химикали

 

Скритите химикали, които се използват за обработка на дрехите ни, замърсяват местните водоизточници и представляват риск за работниците в облеклото. Търсете сертификатите Made in Green от OEKO-TEX и Bluesign, които определят изискванията за използване на химикали по време на производствения процес.

 

Намалете водния отпечатък

 

Като се има предвид, че производството на текстил използва удивителните 93 милиарда кубически метра вода годишно - еквивалентно на 37 милиона олимпийски басейни - всички ние трябва да сме наясно с водния отпечатък на нашите дрехи. Както споменахме по-рано, органичният памук използва значително по-малко вода от конвенционалния памук (91% по-малко, според едно проучване), докато използването на багрила с ниско съдържание на вода също намалява консумацията на вода.

 

Бъдете наясно с веганската мода

 

Докато материалите, получени от животни, като кожа и вълна, идват с екологични и етични проблеми, веганските алтернативи, които често съдържат синтетика, също могат да бъдат вредни за нашата планета. За щастие на пазара навлизат вълнуващи иновации, като например кожата на Mylo от Bolt Threads, направена от мицел - корените на гъбичките - която вече е приета от Стела Маккартни.

Грижете се за дрехите си

 

Удължаването на живота на дрехите ви е от решаващо значение, когато става въпрос за намаляване на отпечатъка върху околната среда. Не прекалявайте с прането им (което също ще намали емисиите на CO2 и консумацията на вода), занесете ги на шивач, вместо да ги изхвърлите.

Избягвайте замърсяването с микропластмаса

 

Тъй като е трудно да се избегне синтетиката (еластанът се използва активно при изработката на бельо), прането на дрехи може да освободи хиляди микропластмаси в нашите водоизточници и океани, причинявайки вреда на морски животни, които поглъщат малки частици. За щастие има просто решение: инвестирайте в микропластичен филтър, като например чанта за пране Guppyfriend или Cora Ball, които сте сложили с прането си.

Уверете се, че дрехите ви имат втори живот

 

Когато изчиствате гардероба си от дрехи, които не носите, не изхвърляйте дрехи. Препродажбата или организирането на размяна е най-добрият начин да се гарантира, че те ще имат втори живот, както и дарение на благотворителни организации и организации, които търсят употребявано облекло. За износени дрехи, които вече не могат да бъдат поправени, потърсете начин за рециклиране.

тенденции 2021-модни тенденции пролет 2021-дамски дрехи 2021-lubkailievakk.com

ТОП 10 модни тенденции пролет 2021г.

тенденции аксесоари 2021-чанти 2021-бижута 2021-lubkailievakk.com

Тенденции аксесоари пролет 2021г.